لنف ادم و رژیم غذایی
اگر چه هیچ رژیم درمانی و غذایی خاصی برای جلوگیری یا درمان لنف ادم وجود ندارد با این حال مصرف مواد غذایی خوب و مناسب بخش اساسی کنترل مشکلات ناشی از تاثیر لنف ادم بر روی بدن را تشکیل میدهد.
تغذیه مناسب یعنی مصرف به اندازه غذا که شامل تمام مواد غذایی ضروری و لازم به میزان کافی میباشد که منجر به حفظ وزن در محدوده مناسب میگردد.
نگه داشتن وزن در محدوده مناسب کلید اساسی درمان میباشد.برای بیماران با اضافه وزن لنف ادم بدتر و شدید تر می شود و درمان را مشکلتر میکند.برای کسانی که در معرض لنف ادم هستند اضافه وزن عامل خطر بالقوه ای برای شروع ورم می باشد.
ارزیابی وزن
براساس یک قاعده و فرمول که به شاخص وزن بدن موسوم است می توان وزن را ارزیابی کرد.
نحوه محاسبه شاخص وزن بدن:
وزن به کیلوگرم
|
(طول قد به متر)×(طول قد به متر )
|
در بزرگسالان چاقی به شاخص بالای 30 اطلاق میشود و چاقی مرگبار بالای 39 است.وزن در این محدوده به عنوان بیماری اطلاق میشود که می تواند موجب مشکلات جدی نظیر دیابت ,مشکلات قلبی ,افزایش فشار خون,سکته مغزی و لنف ادم شود.
موقعی که به وزن مناسب خود پی بردید رسیدن به این وزن و نگه داری آن نیاز به پیروی از یک برنامه کنترل وزن دارد.این برنامه باید برای شخص شما به طور خاص طرح ریزی شده باشد.
این برنامه رژیم غذایی باید شامل اجزا زیر باشد:
ارزیابی کلی: شامل مواد غذایی لازم برای شما , برنامه ورزشی مناسب , دانستن علت پرخوری شما و دانستن اینکه چگونه میتوان در شما تغییرات لازم را ایجاد کرد, می باشد
آگاهی : از آنچه که شما میخورید ,چه موقع غذا میخورید و چطور میخورید. سعی کنید از آنچه در طول روز میخورید یادداشت بردارید ,در پایان هفته با دیدن لیست متعجب خواهید شد.
رژیم متعادل:
- شامل مصرف تمام مواد غذایی مورد نیاز در میزان متناسب که موجب وارد شدن کالری اضافی به بدن شما نشود و شروع به ایجاد تدریجی تغییرات در رژیم غذایی , به طوریکه عادات غذایی غلط شما به تدریج از بین برود.
- مصرف میوه و سبزیجات و غلات بیشتر که حاوی مواد غذایی ضروری است و کالری کمتری دارد .
-مصرف کمتر مواد غذایی شیرین که حاوی مقادیر زیادی چربی و کالری است بدون اینکه ارزش غذایی لازم را داشته باشد.
-نوشیدن کمتر نوشیدنی های شیرین مثل نوشابه , آب میوه های مصنوعی ... که حاوی کالری فراوان و ارزش غذایی پایین است و باید به کمترین مقدار مصرف شود.
-غذای آماده به دلیل چربی و نمک و کالری فراوان و ارزش غذایی پایین باید به کمترین مقدار مصرف شود.
ورزش
سبب رسیدن و نگهداری وزن در محدوده طبیعی میشود ,قدرت عضلاتتان را افزایش میدهد و حس سلامتی به شما می بخشد.ورزش و افزایش قدرت عضلانی تاثیر درمان را بیشتر میکند.
افزایش وزن در حین شیمی درمانی:
افزایش وزن حدود 7 کیلو گرم در طی دوره شیمی درمانی شایع میباشد.علت آن به روشنی مشخص نیست .ممکن است به علت کاهش متابولیسم بدن در طی این دوره یا کاهش فعالیت فیزیکی باشد.اگر در شروع شیمی درمانی هستید با متخصص تغذیه مشورت نمایید تا حداقل افزایش وزن را داشته باشید.
نوسان وزن :
تغییرات وزن به صورت روزانه و یا در ساعات متفاوت از شبانه روز طبیعی میباشد به همین دلیل در تمامی برنامه های کنترل وزن توصیه میشود که خودتان را هفته ای یک بار و در یک زمان مشخص وزن کنید.اگر لنف ادم دارید وزن شما با افزایش حجم عضو بیشتر و با کاهش ورم کمتر میشود.مایع لنفاوی از بافتهای طبیعی بدن سنگین تر است .
ویتامین ها ,مواد معدنی و مکمل غذایی
تحقیقات نشان داده است که مواجهه با استرس سبب تخلیه ذخایر ویتامین ها ,مواد معدنی و ریز مغذی ها می شود .مصرف روزانه مناسب این مواد در دوران استرس و بیماری برای حفظ سلامتی بسیار مهم است.
پروتئین رژیم غذایی و لنف ادم
از آنجایی که مایع لنفاوی حاوی مقادیر زیادی پروتئین می باشد گاهی این سئوال پیش می آید که آیا می توانم با مصرف نکردن پروتئین از تشکیل مایع لنف در عضو جلوگیری کنم؟ جواب این سئوال این است : خیر به هیچ وجه !
هرگز مصرف پروتئین را قطع نکنید این کار مشکل شما را حل نخواهد کرد.در حقیقت کمبود پروتئین می تواند به تنهایی ایجاد ورم بیشتری بکند.
پروتئین غذایی در خیلی از مواد غذایی شامل گوشت قرمز ,ماهی , محصولات لبنی ,سویا و لوبیا و تخم مرغ یافت میشود.
پروتئین ها برای سلامتی ضروری است زیرا :
· پروتئین ها ساختمان اساسی خط دفاعی بدن هستند .
· پروتئین ها تنها ماده غذایی هستند که قادر به بازسازی بافت ها می باشند .
· پروتئین ها برای ساخت هورمون های بدن استفاده می شوند .
· پروتئین ها در ساخت آنتی بادی که در دفاع بدن نقش دارند ، به کار می روند .
· پروتئین در خون به انتقال اکسیژن کمک می کند .
· پروتئین ها در انعقاد خون نقش دارند .
برای رسیدن به تمام این اهداف مصرف مقادیر مناسب از پروتئین لازم است . برای شخصی که روزانه 2000 کیلو کالری مصرف می کند نیاز روزانه پروتئین 50گرم می باشد . این پروتئین باید از منابع متفاوتی دریافت شود نه فقط از گوشت و حداقل مقادیر چربی را داشته باشد .
وقتی پروتئین دریافتی کم باشد
وقتی میزان کافی پروتئین در رژیم غذایی فرد نباشد پروتئین مورد نیاز بدن از بافت ها و عضلات برای حفظ سطح طبیعی پروتئین خون تاًمین می شود .
کمبود شدید پروتئین دریافتی سبب ضعف بافت همبندی بدن شده و ایجاد تورم می کند که تحت عنوان ادم گرسنگی شناخته می شود .
این حالت در کودکان دچار سوءتغذیه به صورت تورم شکم دیده می شود .
بنابراین کاهش مصرف پروتئین در لنف ادم اثر معکوس دارد و سبب افزایش ورم می شودو از طرف دیگر موجب ضعف ماهیچه ها و بافت های دیگر می گردد.
رژیم کم نمک ضروری نیست
مصرف زیاد نمک می تواند سبب افزایش فشار خون و نوع خاصی از ادم مرتبط با قلب شود,اما ورم ناشی از لنف ادم ارتباطی با مصرف نمک ندارد.
اهمیت نوشیدن مایعات به میزان کافی:
کلمه "هیدراته " وضعیتی جسمانی است که در بدن به میزان کافی آب وجود دارد که رکن اصلی سلامتی است.به طور معمول پذیرفته شده است که نوشیدن 8-6 لیوان آب در روز لازم است.این مایع می تواند به صورت آب میوه ,شیر ,سوپ یا دیگر نوشیدنی ها باشد.اما باید این میزان مایعات حداقل 2 لیوان آب خالص راشامل باشد.نوشیدن میزان کافی آب برای بیماران مبتلا به لنف ادم بسیار ضروری است.
کاهش مصرف مایعات به منظور کم کردن میزان لنف ادم
این کار هیچ تاثیری ندارد ,بر عکس کاهش مصرف مایعات موجب تجمع مایع پی پروتئین در عضو میشود که باعث جذب آب بیشتر از نواحی دیگر بدن به سمت عضو درگیر شده و ورم را افزایش می دهد.
نوشیدن مایعات بیشتر بعد از درمان یا استفاده از پمپ برای جایگزین کردن مایعات پر پروتئینی که در طی درمان خارج شده است بسیار ضروری است.
- در هوای گرم و خشک آب بیشتری بنوشید زیرا بدن به علت تعریق مایع بیشتری از دست می دهد.
- آب ,شیر و آب میوه مایعات مناسبی می باشند.
- تقریبا هر ساعت چند جرعه بنوشید.
- نوشیدن های کافئن دار شامل قهوه ,چایی,شکلات,نوشابه های بدون الکل باید به میزان حداقل مصرف شود زیرا کافئن ادرار آور است و میزان مایعات بدن را کاهش میدهد.
بازدید: 14631تاریخ انتشار : 1399/09/07